HISTORIEK

HISTORIEK VAN ONZE CLUB

In de winter van ’81 – ’82 besloten enkele Zonhovense dapperen om te gaan fietsen als tijdverdrijf. Eerst op zondag, later ook op woensdag. Al snel werd er een vast clublokaal gezocht om van daaruit te vertrekken en achteraf de dorst te lessen. Deze locatie is in de loop der jaren enkele malen veranderd.

Vermits een club nood heeft aan financiële werkingsmiddelen, werd er al vrij
snel op zoek gegaan naar de nodige sponsors, waarvan hun logo of naam op de kledij werd gedrukt.

Er werden ook regelmatig nieuwigheden ingevoerd:

 • het vrij rijden: de laatste 5 km van iedere rit wordt er heus gekoerst;
 • huldiging van clubkampioen (meeste deelnames aan de ritten)
 • clubfeest ter gelegenheid van het afsluiten van het seizoen
 • individuele tijdrit: die jaarlijks doorgaat op het circuit van Terlaemen te Zolder
 • Spek en eieren de laatste zondag van het seizoen.

Omdat we in de winter actief wilden blijven werd er in het begin van de jaren 90 besloten om te gaan mountainbiken. Vanaf begin oktober tot einde februari wordt er iedere zondag deelgenomen aan een toertocht. Deze tochten hebben er toe geleid dat we een eigen jaarlijkse toertocht organiseren.

Daar het het tempo voor sommigen soms te hoog of te laag was, werd besloten om de groep op te splitsen:

  • De Doortrappers (A’s): Deze ploeg is het gewoon om regelmatig eens flink diep te gaan. Het gaat hier dan ook om een goed getrainde groep fietsers die vaak een gemiddelde halen van meer dan 32 km/u.
  • De Stoempers (B’s): Deze ploeg is niet zo “fanatiek” als de Doortrappers, maar er wordt toch ook een flink tempo gereden van zo’n 30 km/u. Het zijn mensen die graag nog intensief bezig zijn met hun hobby.
  • De Wroeters (C’s): zit net onder het niveau van de Stoempers, maar behaalt toch nog vaak een gemiddelde van 27-29 km/u.
  • De Genieters (D’s): Is een ploeg waarbij snelheid of gemiddelden geen enkele rol spelen. De snelheid wordt dan ook aangepast naar ieders vermogen, meestal ligt dit rond 25 km/u. Wat het meest voorop staat in deze groep is plezier maken en sportief bezigblijven.
  • De HK Bike Ladies: Zoals de naam het zegt bestaat deze groep uit dames. Aan het begin van het seizoen wordt er rustig opgebouwd. Tegen het einde van het seizoen rijden ze zo’n 70 km tegen een gemiddelde van 23 à 25 km/u. Snelheid is van weinig belang, gezelligheid des te meer.

Alle groepen vertrekken aan het ambiancecafé “Caprice”, Dorpsstraat 46 te Zonhoven.

In 1990 zag een eigen clubblad ‘Surplace’ het levenslicht. Dit blad wordt jaarlijks uitgedeeld op het clubfeest. Het is een overzicht van alle bijzonderheden van het afgelopen jaar, inclusief rangschikkingen per ploeg, ledenlijstjes en “wist-je-datjes”.. Ondertussen denken we aan het milieu en krijgt iedereen die dit wenst in een digitale versie.
In de loop van al de jaren hebben we ook meerdere uitstappen ondernomen: Vogezen, Manderfeld, Kalterherberg, Ardèche, Franse Alpen, Centraal Massief, …
Tevens namen we deel aan meerdere klassiekers zoals Luik-Bastenaken-Luik, Amstel Gold en Milaan San Remo. Ook niet te versmaden, deelname Marmotte waar in 2009 door 6 leden van HKL goud werd binnengehaald.

Omdat de groep bleef groeien hebben we ook besloten om een clubbestuur op te richten. Dit bestuur komt enkele keren per jaar samen.